Domokos Kázmér Óvoda,
Gimnázium és Szakközépiskola

VASÁRNAP DÍJAZTÁK AZ ORSZÁG LEGJOBBJAIT

VASÁRNAP DÍJAZTÁK AZ ORSZÁG LEGJOBBJAIT

Február elsején nyitották meg ünnepélyes keretek között a Danubius Hotel gyémánt konferencia termében az Országos Magyar Matematika Olimpiát. 252 diák iratkozott fel a versenyre, ebből 126 V-VIII-as tanuló és 126 IX-XII. osztályos matematikában jeleskedő középiskolás volt. A megnyitón jelen volt az Erdélyi Magyar Matematikaverseny megálmodója, dr. Bencze Mihály, a Maros megyei főtanfelügyelő és annak helyettese, dr. Szenkovics Ferenc, aBabeş-Bolyai Tudományegyetem docense, Fodor Sándor József, az oktatási minisztérium nemzeti kisebbségekért felelős államtitkárságának magyar nyelvű oktatásért felelős tanácsosa. A megnyitó ünnepséget követő két napon méretettek meg a diákok, a Domokos Kázmér Szakközépiskola tantermeiben. Pár diákot, a verseny második fordulóján lencsevégre kaptunk, köztük Portik Ábelt is, aki egyedül képviselte Szovátát a országos szakaszon.

A díjátadó gálán köszöntötték a Maros megyei és a Bihar megyei főtanfelügyelő helyetteseket, Fodor Sándor Józsefet, az oktatási minisztérium nemzeti kisebbségekért felelős államtitkárságának magyar nyelvű oktatásért felelős tanácsosát, dr. Szenkovics Ferencet, a verseny elnökét, dr. Bencze Mihályt, az Erdélyi Magyar Matematikaverseny megálmodóját, az olimpián résztvevő diákokat, illetve azokat a lelkes pedagógusokat, akik tanítványaikat felkészítették erre a rangos megmérettetésre. 
A díjátadón megosztotta gondolatait dr. Szenkovics Ferenc, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem matematika és informatika karának docense, a verseny elnöke is.
A verseny elnöke elmondta, kiváló eredmények születtek. Hozzátette, akik eljutottak idáig, azok mind győztesek. Az V-VIII-as és a IX-XII.-es diákoknak 12-12 hely van a nemzetközi versenyen, azaz első három helyen végzett tanuló jutott tovább. A kisebbek Szabadkán, a középiskolások Kaposváron mérkőznek. 
A házigazda, a Domokos Kázmér Óvoda, Gimnázium és Szakközépiskola igazgató, Vass Ferencz is gratulált mindazoknak, akik eljutottak az országos matematika versenyig. „Úgy érzem, minden diák, aki ide jött Szovátára győztesen megy el, hiszen egy fantasztikus versenyen vehetett részt, egy olyan versenyen, ahol bebizonyította, hogy helye van neki is.” - mondta az igazgató.
„Az pedig, hogy Szovátán szerveztük meg, gondolom, hogy az egész városnak és lakóinka is dicsőség és egy olyan fennkölt helyzetet teremt, ami páratlan.” - zárta gondolatát az intézmény vezetője.
Miután a kiosztották a megérdemelt díjakat a matematikában jeleskedő tanulóknak, közös csoportképet készítettek, melyen jelen voltak mindazok, akik képviselik az erdélyi magyar iskolákat a nemzetközi megmérettetésen.